Γιατί κάποιος άρνείται τήν ατραπό πρός τήν Αλήθεια

Στο M.E.L.ή λέξη ΄΄αληθές΄΄ ορίζεται ως ‘’το μη λήθη υπο-πίπτοντου δικαίου’’*. Τό λήθω συνώνυμο του λανθάνω σημαίνει ‘’λησμονώ’’ και ταυτόχρονα‘’κρύπτομαι’’*. Ώς έκ τούτου ή ερμηνεία της σημασίας της λέξεως ‘’αληθές’’είναι αυτό πού δεν πέφτει στην λησμονιά του Δικαἰου και ταυτόχρονα αυτό πού δεν κρύπτεται από το Δίκαιο.

Γιατί το να από-φεύγεις συνειδητά και ηθελημένα την α-λήθεια είναι αδικία και ύβρις απέναντι  στον Κόσμο και, στον βαθμό πού είσαι μέρος του,απέναντι στον ίδιο σου τον εαυτό.

Επίσης ή λέξη ψεύδος ετυμολογείται,’’παρά του ψεύδω ή φεύγω’’*. Αυτός δηλαδή πού ψεύδεται απο-φεύγει την Αλήθεια.

Στην ψυχολογία υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις και κατευθύνσεις,σχετικά μέ την αιτία για την οποία οί άνθρωποι σύχνα από-φεύγουν ν΄αντικρύσουν την αλήθεια. Η επικρατέστερη όσον αφορά την άρνηση είναι η φρουδικη. Κατά την άρνηση το άτομο παρεμποδίζει την είσοδο ενός υλικού που θεωρείται απειλητικό στη συνείδηση, διότι δεν μπορεί να το εμπεριεξει. Πρόκειται για μια ασυνείδητη άμυνα ενάντια στο άγχος που προκαλείται απο το ενδεχόμενο  εμπειρίας της αλήθειας καθώς και της ανάμνησης της.Πιθανότατα σχετίζεται με κάποια τραυματική εμπειρία της παιδικής ηλικίας σε σχέση με την αλήθεια και σκοπός της είναι η αποφυγή του πόνου εκείνης της περιόδου. Τα άτομα καταφεύγουν σε τέτοιους μηχανισμούς διότι εξαιτίας της συναισθηματικής τους ανωριμότητας βολεύονται μέσα σε ενα κέλυφος ψεύδους που θαρρουν πώς τους προστατεύει.Μοιάζουν σαν ένα παιδί πού ένω κλαίει και είναι λερωμένο και σε άθλια κατἀσταση ,αρνείται να το βοηθήσουν και φωνάζει :<Όχι,μη μου παίρνετε τις αλυσίδες μου!!!οι αλυσίδες μου είναι ότι πολυτιμότερο έχω!>

Είναι φόβος ή αρνηση, απέναντι στην ευθύνη πού παρουσιάζει μπροστά στον άνθρωπο ή αλήθεια.Είναι από-ποίηση αυτής της ευθύνης κι από-φυγή να κοιτάξει τον ίδιο τον Εαυτό του κατάματα. Ακόμα πολλές φορές είναι φόβος μήπως γκρεμιστεί ό ψεύτικος κόσμος πού είχαν για αληθινό τους και νομίζουν πώς δεν θ αντέξουν να τον αφήσουν πίσω τους,γιατί δεν βλέπουν πόσο είναι εγκλωβισμένοι.Ακόμα είναι θέμα εγωισμού,γιατί αυτός πού αρνείται να αντικρύσει την αλήθεια έστω και επιμερισμένα ,αρνείται ουσιαστικά την Α-λήθεια στην ολότητά της.Γιατί δεν γίνεται να βλέπεις το όλον όταν αρνείσαι το μέρος.Κι έτσι έγκλωβίζεται στην δική του φαινόμενη πραγματικότητα ,αδιαφορεί για την καθολική πραγματικότητα,της οποίας εκ των πραγμάτων είναι μέρος και δεν πράττει τίποτα ουσιαστικό προς όφελος του συνόλου,γίνεται έτσι αντιλειτουργικός και μονομερής.Δύναται να δεί μόνον ότι συνάδει με την πλασματική πραγματικότητα του.

Όσον αφορά συνολικότερα την ανθρωπότητα,φαίνεταιότι οί  άνθρωποι έτειναν για καιρό να μην είναι συνειδητοί . » Μασουσαν» αχόρταγα οτιδήποτε σερβιριζοταν,αδιακρίτως!(προς το ‘’συμφέρον’’ τους ,βέβαια και όσο κι όπως τους βόλευε).Χωρίς δηλαδή διάκριση. Και συνήθισαν! Κ ακριβώς επειδή εκείνοι ήταν απόντες απο τη ζωή τους,η συνήθεια αυτή απέκτησε δύναμη! Έγινε βίωμα,εμπειρία! Και παγιωθηκε το ψέμα ως αληθεια!( πλήρης διαστροφή!) .Δεν ξέρουν ότι αφού αφυπνήσουν την συνείδησή τους  τα δεσμά αυτά θα εξαφανιστούν,θα σβήσουν! Θα σβήσουν διότι τα δεσμά δεν έχουν δύναμη,έχουν τη δύναμη που ο άνθρωπος τους δίνει.- Επέλεγαν λοιπόν, μην έχοντας θέαση του όλου, μην έχοντας απο-καθαρει τις επιθυμίες τους,όντες μονομερείς και μην έχοντας συνειδητοποιήσει τη δύναμητης βουλήσεως τους να αποδίδουν δύναμη στα δεσμά τους. Επέλεγαν να δια-βιουν σε έναν κόσμο δια-στρεβλωμενο που οι ίδιοι δημιούργησαν και πιά ήταν ο μόνος που εδυναντο να βλέπουν.

Η α-λήθεια… Ακόμα και αν κάποτε φαντάζει εχθρική ή ψεύτικη, μιας και αόρατα πέπλα τυφλωνουν το νου και τα μάτια της ψυχής….Είναι εκείνη – που Αν της το επιτρέψεις, καθώς το φως της εισέρχεται μόνο αν ανοίξεις τα παραθυρόφυλλα της ψυχής σου και ποτέ χωρίς αυτήν την προϋπόθεση- θα καθαρίσει τα πάντα μέσα σου… θα ξεπλύνει ακόμα και τις πιο κρυφές γωνίες της καρδιάς σου, θα αστραψει το μυαλό σου και θα σε λυτρώσει από όλα τα δεσμά.. κάνοντας σε να αισθανθείς ότι όλα τα δεσμά δεν είναι παρα ψευδαισθήσεις,προβολές του νου..θα μπει σαν χείμαρρος μέσα σου και θα σου βάλει φωτιά.θα βάλει φωτιά σε όλη σου την ύπαρξη. Έτσι δρα η α-λήθεια… Αλλά μόνο αν εσύ το θέλεις! Μόνο αν εσύ αποφασίσεις να νιώσεις και να την αφήσεις να μπει μέσα σου,να κατακλύσει ολο σου το είναι,νιώθοντας ότι δε χρειάζεται να τα εξηγείς όλα με την ανθρώπινη λογική. Το μονο που χρειάζεται είναι να αφεθείς… στο φως της.

.

*

–      Λεξικόν Αρχαίας ελληνικής τού Σταματάκου.

–       Magnum Etymologicum Lexicon

Συγγραφή Κειμένου:Ελένη Γιακουμάκη

Ιδέα,εύρεση ετυμολογίας,συμμετοχή στό κείμενο:Σεμέλη-Κυριακή Λαμπίρη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s